czwartek, 10 lipca 2014

Dobre, w miarę szybkie

naleśniki na piwie jasnym Tatra

- 0,5l piwska
- 2 jaja
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 300g mąki

siostra Jolanta do smażenia naleśników, jeśli takiej akurat teraz nie ma, to musisz usmażyć je samojeden

farsz

- szpinak (ja wzięłam po prostu paczkę mrożonki)
- pół torebki soczewicy
- duża cebula
- czosnek (jakieś 3 duże ząby
- 2 łyżki śmietany
- 100g żółtego sera
- curry, pieprz, sól, rozmaryn, papryka słodka, papryka chili
- oliwa

kroimy w kosteczkę i smażymy cebulę na oliwie, dodajemy posiekany drobno czosnek. Kiedy się zrumieni dorzucamy szpinak i podsmażamy dalij.
dorzucamy ugotowaną z curry soczewicę. Dolewamy 2 łyżki śmietany, doprawiamy papryką i pieprzem oraz utuczonym w moździerzu rozmarynem. dorzucamy potarkowany ser  gmeramy w masie.


wrzucamy farsz do naleśników i voila!

dobre z aiwarem, ogórkiem konserwowym, kaparami i kiełkami rzodkiewczanymi




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz