od lewej: lunatyczna (melisa-mięta-cytryna), Łzy chrabąszcza (kwiat bzu czarnego z cytryną), warmijski świt (truskawkowa z nutą mięty)
lunatyczna
łzy chrabąszcza
Aroniówka
'
maliniak i gruszkówka
jeżynowa
1 kg jeżyn
pół litra spirytusu
1 szklanka brandy
2 szklanki wody
pół laski wanilii
skórka otarta z cytryny
pół kg cukru
- jeżyny zalać spirytusem zmieszanym ze szklanką wody wrzucić pokrojoną wanilię i odrobinę skórki z cytryny. całość postawić na trzy tygodnie w cieple i ciemności.
- zlać po tym czasie macerat
- przygotować syrop ze szklanki wody i cukru, wyszumować i przestudzić
- połączyć macerat z syropem, dolać szklankę brandy i odstawić na trzy miesiąc
- po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek
ohoho!!! aleś fajnie naskarbiła
OdpowiedzUsuńu mnie na razie zastoje produkcyjne, ale trzeba się brać do nalewnej roboty, bo jak widać, konkurencja nie śpi ;))
musze uzupełniac zapasy. nakazałam to sobie surowo. w tamtym roku wszystkie znikły : )
Usuń