mała dynia (pół)
cebula (dwie duże)
czerwona soczewica (pół szklanki lub mniej, jeśli zupa ma być rzadsza)
woda (ok 5 litrów)
śmietana (1 mała Piątnica)
boczek
oliwa
curry (szczypta)
sól (sporo)
pieprz świeżo mielony kolorowy (sporo bo lubię)
papryka słodka (sporo)
chili (wedle uznania)
czosnek (dwa duże ząbki)
szczypiorek świeży (dużo, garść)
pietruszkowa nać (sporo)
imbir (świeży - jakieś 4 plasterki)
skórka wędzonki
drewniana łyżka
biały kot
Proporcje są na dużo zupy, ale można sobie pomniejszać do woli
Dyńkę pokroić
W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę oprószoną leciutko curry,
dorzucam dyńkę i lekko pooduszamy
zalewam zimną wodą
wrzucam skórkę wędzonki, plasterki imbiru, paprykę, chili, sól i pieprz (nie do końca doprawiając)
i gotuję to wszystko razem (jakieś 10 minut)
wrzucam czerwoną soczewicę (szybciej się gotuje, jeśli zielona, trzeba wrzucić ją wcześniej, bo gotuje się wolno) - gotuję aż do miękkości.
Przez cały czas gotowania w garnku tkwi drewniana łyżka. Dlaczego? - już to kiedyś wyjaśniałam tu - klik
dorzucam posiekany czosnek
wyjmuję skórkę wędzonki*, można też wyjąć kilka kostek dyni, resztę blenduję
*prawda jest taka, że czasem zapomniałam jej wyjąć
wrzucam pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek
doprawiam solą, pieprzem, papryką, chili teraz już tak, jak wymyśliłam sobie smak - bardziej słone, mniej słone, pierniejsze, delikatniejsze...
mieszam śmietanę z paroma łyżkami zupy i wlewam do gara. Z braku zdjęcia śmietany załączam zdjęcie Panny Łaskotki
Cieniutkie paseczki (wiórki w zasadzie) boczku smażymy porządnie (chipsowato aż) i posypujemy nim krem, można teraz wrzucić też odłożoną (jeśli ktoś odłożył) uprzednio kostkę dyniową)
Kiszona kapusta jest zbędna, ale z okazji gotowania zupy kisiliśmy też kapustę
a tutaj dwa zdjęcia, które przyniosłam sobie przy okazji z podwórza
Najlepsza jest Łaskotka w roli śmietany, dobre:)
OdpowiedzUsuń: D
Usuńzawsze przyda się dobry kot do zupy ; D
ladnie z ta zupa:)
OdpowiedzUsuń- moja czyli nie moja bo belgijska wersja tego wysmienitego dania brzmi: dodac tarty ogorek, cukienie i dwa serki topione plus smietanke:kota
- dlaczego ta kapusta na obrazkach zalaczonych jest zaworkowana folia jakas??
to jest worek do kiszenia kapuchy, gdyż jeden z kotłów przecieka
UsuńKot Ci zgrubł.
OdpowiedzUsuń:D
tak. muszę jej wydzielac racje. za to drugi niestety chudnie. mozliwe że to nerki : (
Usuń