niedziela, 27 lutego 2011

pieczarowa przegryza

Piątkowy wieczór umiliłam sobie następująco:

6 twardych jaj
świeże pieczarki wprost z domowej hodowli w liczbie około 7
resztka ciemnych oliwek ze słoika

pokroić - oliwki w krążki, pieczarki w półplasterki, jaja nie za grubo, ale i nie siekać
wrzucić do miski

na to szczodrą garsteczkę szafranu, świeży majeranek, tymianek pracowicie ususzony latem, pieprz kolorowy świeżo mielony i sól.

ciskamy na michę łyżeczkę musztardy sarepskiej i stosowną ilość majonezu, doprawamy leciutko cukrem.

wymerdać i zgasić światło. kto pierwszy, ten lepszy!

*

w dalszej części umilania wystąpiła siostra z rodziną i fhancuskie wino przytargane przez szwagra z podróży. a także chleb z ziołami, siemieniem i słonecznikiem, któryśmy w ramach gromadzenia kolacji upiekli

8 komentarzy:

  1. ZINA:
    Ciasto owocowe na niedzielę:
    Składniki:
    - 1 kostka masła,
    - 2 szklanka cukru,
    - 1 łyżeczka soli
    - 4 jajka
    - 1 szklanka suszonych owoców,
    - 1 szklanka orzechów
    - sok cytrynowy
    - proszek do pieczenia
    - 3-4 szklanki dobrej whisky

    Sposób przygotowania:

    Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky
    jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą
    miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno
    whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedna
    szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe.

    Powtórz operacje.

    Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą
    masę, dodaj lyzeszke sukru i ubjaj dalej.

    W miedzyszasie zprawdz czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
    Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jezli czeba.
    Wszus do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je
    mikserem. Spraws jakoz wiski zepy pootem gosie nie mufili sze
    jest trojnoca. Wszus do miszki szyska sul jaka masz w domu czy so
    tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so
    fszusisz ! Fypij skok sytrynnmowy.

    Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudz
    monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na
    plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij zwiszki.
    Spraws jakos fiski sostanej ot pieszenia siasta i is spas.

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaaaaaaaaahahahahahaha!!!
    Zina, popłakałam się ze śmiechu!

    :D

    OdpowiedzUsuń
  3. aha, powiem Ci, że nasza Jola ma bardzo podobne podejście do potraw z wykorzystaniem białego wina, ahahahahaha!

    :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zina:
    To już obgadamy osobiście,jak będę wyjeżdżał z Lidzbarka tyrknę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gut. to ja sprzątam pieczarę :|
    bo powiedzmy, ze ją zasypało yyyy bagałaganem

    OdpowiedzUsuń
  6. aha, znajszłam Anietu ten program :D

    OdpowiedzUsuń
  7. znaczy, w Waszym wydaniu pieczara surowa(?)

    moja wersja obgotowana :)
    aha, i pokrojony szczypior do tego
    mniamuśność :D

    OdpowiedzUsuń