Brokuł w migdałkach
1. Brokuł obgotować w osolonej wodzie, podzielić na różyczki. gotować niezbyt długo, bo brokuł straśnie szybko mięknie
2. Na patalaszce głębokiej podsmażyć cebulę w kosteczkę pokrajaną na oliwie, gdy się ono zeszkli, nalać nań pół szklanki białego wytrawnego wina, skłoniwszy się uprzednio wytwornie
(resztę wina można wypić duszkiem)
3. na owo wlewamy śmietanę (12%) i mieszamy aż do zredukowania się sosu
4. W trakcie dorzucamy płatki migdałowe, ja lubię sporo, szczodrą ręką garsteczkę. mogą też być insze migdały słodkie, ale pokruszyć je uprzednio wypadałoby, gdyż zęby mogą wyłamywać, a radość biesiady popsuć
5. Papryczymy do ostrości, solimy, opieprzamy
6. Mieszamy mieszamy, a na sam koniec dorzucamy wiórkowaną goudę lubo innego żółtaska, kiedy się rozciamcia, oblewamy brokuła, ten zaś podajemy z makaronem penne lub innym wedle fantazji i smacznego :]
percepcja anioła
3 tygodnie temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz