poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Przepis dla Madzi, co gotuje w kadzi

Brokuł w migdałkach

1. Brokuł obgotować w osolonej wodzie, podzielić na różyczki. gotować niezbyt długo, bo brokuł straśnie szybko mięknie

2. Na patalaszce głębokiej podsmażyć cebulę w kosteczkę pokrajaną na oliwie, gdy się ono zeszkli, nalać nań pół szklanki białego wytrawnego wina, skłoniwszy się uprzednio wytwornie

(resztę wina można wypić duszkiem)

3. na owo wlewamy śmietanę (12%) i mieszamy aż do zredukowania się sosu

4. W trakcie dorzucamy płatki migdałowe, ja lubię sporo, szczodrą ręką garsteczkę. mogą też być insze migdały słodkie, ale pokruszyć je uprzednio wypadałoby, gdyż zęby mogą wyłamywać, a radość biesiady popsuć

5. Papryczymy do ostrości, solimy, opieprzamy

6. Mieszamy mieszamy, a na sam koniec dorzucamy wiórkowaną goudę lubo innego żółtaska, kiedy się rozciamcia, oblewamy brokuła, ten zaś podajemy z makaronem penne lub innym wedle fantazji i smacznego :]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz