środa, 20 sierpnia 2014

Letnie skarby

bieżące nalewki:

od lewej: lunatyczna (melisa-mięta-cytryna), Łzy chrabąszcza (kwiat bzu czarnego z cytryną), warmijski świt (truskawkowa z nutą mięty)





lunatyczna





łzy chrabąszcza






Aroniówka
'



maliniak i gruszkówka




jeżynowa

1 kg jeżyn
pół litra spirytusu
1 szklanka brandy
2 szklanki wody
pół laski wanilii
skórka otarta z cytryny
pół kg cukru


  • jeżyny zalać spirytusem zmieszanym ze szklanką wody  wrzucić pokrojoną wanilię i odrobinę skórki z cytryny. całość postawić na trzy tygodnie w cieple i ciemności.
  • zlać po tym czasie macerat
  •  przygotować syrop ze szklanki wody i cukru, wyszumować i przestudzić
  • połączyć macerat z syropem, dolać szklankę brandy i odstawić na trzy miesiąc
  • po tym czasie  przefiltrować i rozlać do butelek
Ps: owoce zamykam w słoiki z cukrem i pasteryzuję na tzw "z prądem" do ciast, deserów i zimowych herbatek albo kiedy jest człowiekowi po prostu smutno




2 komentarze:

  1. ohoho!!! aleś fajnie naskarbiła
    u mnie na razie zastoje produkcyjne, ale trzeba się brać do nalewnej roboty, bo jak widać, konkurencja nie śpi ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musze uzupełniac zapasy. nakazałam to sobie surowo. w tamtym roku wszystkie znikły : )

      Usuń