naleśniki na piwie jasnym Tatra
- 0,5l piwska
- 2 jaja
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 300g mąki
siostra Jolanta do smażenia naleśników, jeśli takiej akurat teraz nie ma, to musisz usmażyć je samojeden
farsz
- szpinak (ja wzięłam po prostu paczkę mrożonki)
- pół torebki soczewicy
- duża cebula
- czosnek (jakieś 3 duże ząby
- 2 łyżki śmietany
- 100g żółtego sera
- curry, pieprz, sól, rozmaryn, papryka słodka, papryka chili
- oliwa
kroimy w kosteczkę i smażymy cebulę na oliwie, dodajemy posiekany drobno czosnek. Kiedy się zrumieni dorzucamy szpinak i podsmażamy dalij.
dorzucamy ugotowaną z curry soczewicę. Dolewamy 2 łyżki śmietany, doprawiamy papryką i pieprzem oraz utuczonym w moździerzu rozmarynem. dorzucamy potarkowany ser gmeramy w masie.
wrzucamy farsz do naleśników i voila!
dobre z aiwarem, ogórkiem konserwowym, kaparami i kiełkami rzodkiewczanymi
percepcja anioła
3 tygodnie temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz