wtorek, 27 września 2016

na północy po południu








dobra, dawno nie było, to będzie. dzisiak jesień była barzo udaczna, zatem robienie papierów bezwartościowych wiadomo, odwlekane było i za zadnią łapę i wypychane kijem. wyszurgałam więc sobie z kulinaryjnyjnego imperium kurzu jakiś znaleziony naprędce i napodorędziu przepis i uczyniłam, ale wpiszę poprawiając mu rzeczy, które już wiem, że nie

owsiana osłoda

do rondello wrzucamy pół margaryny
1 szklankę cukru (lub inszego słodziejstwa) albo i mniej
4 łyżki stołowe kakao
8 łyżek zimnego mleka

grzejemy aż zawrze i wonczas zdejmujemy z ognia i

wrzucamy 3 szklanki płatków owsianych
dajemy olejek arakowy i migdałowy (zachowując stosowny antyczny umiar w butach)
następczą razą dodam jeszcze sparzoną suszoną żurawinę i odrobinę soku z cytry (albo fideli płockiej)

merdamy porządnie, żeby się płatki połączyły z masą i kiedy już lekko zaczną gęstnieć, wypaćkujemy na pergamin jakiegoś steranego manuskryptu lub nabytego w  sklepie Niezbędnego Jana (* Baronie, nadal mam dyplom z Islandy)

odstawiamy do krzepnięcia w temperaturze ostudzonej z emocji na jakieś ze 3 h

jemy tyłem (nie tylcem wszakże) i tyjemy

moje, jak widać na załączonym obrazku rozpłynęły się w eeee... no w coś tam się rozpłynęły, bo za ciepłe chyba wyklopsałam. no i wiem już, że za dużo olejku, za dużoooo,  wusz, jesteś narowista!






4 komentarze:

  1. przygrzałaś aż zawrzało. teraz nie wiem z której strony wypaćkać. (bosz, co tu siędzieje)(bosz wusz)(czegoś ty się naczytała)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepisów jak żyć, jak rzyć?
      : ]

      dzisiaj upiełymy z mamą drożdżówkę bez ugniatania, ale o tem w nowem ; )

      Usuń
  2. czekem neczerpliwem. wyczerpem. wtenczas.
    (w tej książce o wilkołaku pisze że "dążył przed kurami do Tmutorakania" oraz że "dupę wilkiem przesłaniał")(pszepisy)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadza się! pozycja zacna, zaczęła się nudnawo (antyk) z trudnościami w wymowie, ale od drugiego rozdziała już hecniej. może autor po prostu nie ma serca do antyku : D

    OdpowiedzUsuń