środa, 5 listopada 2014

dupa z zzzyni

Występują:

mała dynia (pół)
cebula (dwie duże)
czerwona soczewica (pół szklanki lub mniej, jeśli zupa ma być rzadsza)
woda (ok 5 litrów)
śmietana  (1 mała Piątnica)
boczek

oliwa
curry (szczypta)
sól (sporo)
pieprz świeżo mielony kolorowy (sporo bo lubię)
papryka słodka (sporo)
chili (wedle uznania)
czosnek (dwa duże ząbki)
szczypiorek świeży (dużo, garść)
pietruszkowa nać (sporo)
imbir (świeży - jakieś 4 plasterki)
skórka wędzonki
drewniana łyżka

biały kot

Proporcje są na dużo zupy, ale można sobie pomniejszać do woli

Dyńkę pokroić

 W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę oprószoną leciutko curry,
dorzucam dyńkę i lekko pooduszamy
zalewam zimną wodą 
wrzucam skórkę wędzonki, plasterki imbiru, paprykę, chili, sól i pieprz (nie do końca doprawiając)
 i gotuję to wszystko razem (jakieś 10 minut)
wrzucam czerwoną soczewicę (szybciej się gotuje, jeśli zielona, trzeba wrzucić ją wcześniej, bo gotuje się wolno) - gotuję aż do miękkości. 
Przez cały czas gotowania w garnku tkwi drewniana łyżka. Dlaczego? - już to kiedyś wyjaśniałam tu - klik




 dorzucam posiekany czosnek


wyjmuję skórkę wędzonki*, można też wyjąć kilka kostek dyni, resztę blenduję

*prawda jest taka, że czasem zapomniałam jej wyjąć


wrzucam pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek



 doprawiam solą, pieprzem, papryką, chili teraz już tak, jak wymyśliłam sobie smak - bardziej słone, mniej słone, pierniejsze, delikatniejsze...


mieszam śmietanę z paroma łyżkami zupy i wlewam do gara. Z braku zdjęcia śmietany załączam zdjęcie Panny Łaskotki


 Cieniutkie paseczki (wiórki w zasadzie) boczku smażymy porządnie (chipsowato aż)  i posypujemy nim krem, można teraz wrzucić też odłożoną (jeśli ktoś odłożył) uprzednio kostkę dyniową)



Kiszona kapusta jest zbędna, ale z okazji gotowania zupy kisiliśmy też kapustę







a tutaj dwa zdjęcia, które przyniosłam sobie przy okazji z podwórza



6 komentarzy:

  1. Najlepsza jest Łaskotka w roli śmietany, dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ladnie z ta zupa:)
    - moja czyli nie moja bo belgijska wersja tego wysmienitego dania brzmi: dodac tarty ogorek, cukienie i dwa serki topione plus smietanke:kota
    - dlaczego ta kapusta na obrazkach zalaczonych jest zaworkowana folia jakas??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest worek do kiszenia kapuchy, gdyż jeden z kotłów przecieka

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. tak. muszę jej wydzielac racje. za to drugi niestety chudnie. mozliwe że to nerki : (

      Usuń